Dans insanın kendini melodiye bırakarak ifade etme şeklidir diyebiliriz. Müzikle arada kurulan bağın ortaya çok estetik bir görüntü çıkardığı da kesin. Dans sayesinde insan tüm duygularını, hissettiklerini dışa vurabilir ve müziğin büyüsüyle kendini ritme kaptırabilir. Aynı zamanda her ülkenin de kendine has bir yemek, sanat ve dans kültürü var. Hatta bazı ülkelerin dansları kendi ülkesinin sınırlarını aşmış durumda. Farklı kimlikleri ve tarihleriyle sıra dansları tanımakta...
O zaman dans!
1) Flamenko
İspanya'nın güneyinde bulunan Endülüs bölgesinde ortaya çıkan dansın müzikleri kadar kıyafetleri de oldukça önemlidir. 14.yy'dan sonra Çingenelerin, Arapların, Yahudilerin ve Hristiyanların toplum tarafından dışlanması sonucunda ortaya çıkan dans, bu toplulukları birbirine yakınlaştırmıştır. El çırpma ve ayak hareketlerinin ağırlıklı olduğu flamenko, artık tüm ülkeler tarafından benimsenmiş durumda diyebiliriz. Flamenkoda çoğunlukla gitar eşliğinde çalınan müziğe dansçı, doğaçlama figürlerle dahil olur. Dansta 3 ayrı sınıf vardır. Bunlar; büyük şarkı, küçük şarkı ve orta şarkıdır. Her tür farklı anlamlar ve hikayeler taşır. İspanya'ya giderseniz mutlaka izlemenizi ve hissetmenizi öneriyoruz, dans esnasında dinlediğiniz müzik ve söyleniş biçimide adeta içinize işleyecek.
2) Tango
Tutkunun ve aşkın dansı; tango! Buenos Aires, Arjantin ve Montevideo, Uruguay kökenli olan tango dansı birçok yerde yapılmaya başlayınca farklı türler halinde değişikliklere uğramış. Duyguların ve müziklerin en yoğun şekilde hissedildiği bu dans türü dışarıdan bakıldığında da oldukça estetik görünüyor. Sadece sahne ve salon dansı olmayan tango, sokaklarda ve kentin kenar mahallelerinde de oldukça yaygın. Dans eşli yapılır ve içerisinde hayal kırıklığı, isyan, aşk ve asabiyet gibi duygular barındırır. Tangoda her çiftin kendine özgü bir tarzı ve kuralı vardır. Belli bir alanla sınırlamak mümkün değildir. Dans, o anki duygu değişimine göre değişiklik gösterir.
3) Break Dans
New York'un Bronx bölgesinde ortaya çıkan dans sokak kültürünün dansa bürünmüş halidir. Sokak dansı olarak da bilinen dans, birçok ülkede yaygın hale gelmiştir. Dansı yapan kızlara ''t-girl'' erkeklere ise ''t-boy'' denir. 1980'li yıllarda break dans kültürü bir anda artış göstermiş ve hızlıca her yere yayılmaya başlamıştır. Dansın çıkışı gettolarda yaşayanların mekanları alabilmeleri için dans kapışmaları yapmalarıyla başladı. Çeşitli hareketler yapan iki grup karşılaşır sonucunda kazanan ise mekanın sahibi olur. Hiçbir kuralı olmayan dans özgür ruhlu insanların kendini ifade edebilmeleri için müthiş bir dans türü. Kural yok, mekan yok sadece ritim ve müzik tutkusu var.
4) Bachata
Dominik Cumhuriyeti'nde ortaya çıkan bachata dansı eşli yapılır ve içerisinde birçok farklı duyguyu barındırır. Genelde gitarın ön planda olduğu bir müzik eşliğinde yapılan dans vurmalı çalgılara da yer veriyor. Türkiye'de de birçok dans kursunda kolaylıkla bulup yapabileceğiniz dans çoğunlukla kıvrak hareketler içeriyor. Baçata yaparken hem dans eder hem de hüzünlenirsiniz fakat ne olursa olsun partnerinizle mükemmel nir uyum içerisinde olmanız gerekir.
5) Zeybek
Türkiye'de Batı Anadolu yöresine ait olan yöresel bir dans türüdür. Son zamanlarda dizilerde ve filmlerde de zeybek sahnelerine bolca yer verildiğini görebilirsiniz. Tek kişi de oynayabilir istenirse birden fazla kişi de bir çember oluşturup oynanabilir. Zeybek oynayan kişiler heybetli ve cesur gözükür zaten Zeybek halkını koruyan cesur bir insanı temsil eder ve genellikle erkekler tarafından oynanır. Genelde Ege yöresinde karşımıza çıkan Zeybek, çoğu düğünde de vazgeçilmezler arasındadır. Hatta gelin ve damatlar düğünlerinde oynadıkları zaman ortaya müthiş bir görüntü çıkabilir.