Dünyanın En Eski Yerleşim Alanları

Dünya üzerindeki ilk yerleşim yerlerinin nereler olduğunu biliyor musunuz? Tarihi neredeyse 15 bin yıl öncesine dayanan, geçmişe tanıklık eden ve birçok arkeolojik araştırmaya konu olan birçok yer mevcut. Buralara seyahat ederek geçmişe dönebilir ve farklı bir tatile imza atabilirsiniz.

Tarihe tanıklık eden en eski yerleşim yerlerini gezmeye var mısınız?

Halep, Suriye

halep suriye

Zamanında Osmanlı İmparatorluğu'nun en önemli kentlerinden biri olan Halep'in tarihi çok eskiye dayanıyor. MÖ 3000'li yıllarda yapılan Halep Kalesi'nde ise çeşitli Mezopotamya devletleri, Roma İmparatorluğu, Bizans İmparatorluğu, Arap hakimiyeti, Emeviler, Abbasiler, Hamdaniler, Mirdasiler, Ukayliler çok kısa bir süreliğine Büyük Selçuklu Devleti ve Osmanlı İmparatorluğu devirlerinin yaşandığı da biliniyor. Günümüzde de Halep'te birçok farklı etnik kökenden topluluk yaşıyor. Ortadoğu'nun önemli yerlerinden biri olan Halep, maalesef iş savaş yüzünden oldukça tahrip olmuş bir şekilde karşımıza çıkıyor.

Murujuga, Avustralya

murujuga avustralya

Burrup Peninsula da olarak bilinen Avustralya'nın Murujuga adası, ülkenin kuzeybatısında yer alıyor. Burası dünyanın en eski ve en çok tehlike altında bulunan kalıntılarına da ev sahipliği yapıyor. Bir milyondan daha fazla bulunan bu kalıntıların birçoğunun ise 40 bin yaşından daha fazla olduğu tahmin ediliyor. 

Erbil, Irak

erbil ırak

Geçmişte Hıristiyanlık, Abbasiler ve Sasani İmparatorluğu için önemli bir merkez olan Erbil, sonrasında Moğol İmparatorluğu'nun eline geçerek önemini yitiriyor. Erbil'de bulunan Erbil Kalesi ve çevresinin dünyanın en eski yerleşim şehri olduğu iddia ediliyor. 2014 yılında Dünya Mirası Listesi'ne giren bu kalede sonrasında yenileme çalışmaları devam ediyor. Yenilenen Erbil Kalesi, birçok alışveriş merkezleriyle bölgenin ve dünyanın en geniş ölçekli alışveriş merkezleriyle bir sembol durumuna geliyor. Erbil, en pahalı kentler sıralamasında Ortadoğu'da önemli bir konumda yer alıyor.

Göbeklitepe, Türkiye

göbeklitepe türkiye

Şanlıurfa il merkezinin yaklaşık olarak 22 km. kuzeydoğusunda, Örencik Köyü yakınlarında yer alan dünyanın bilinen en eski kült yapılar topluluğu olan Göbeklitepe'nin tarihinin 11.600 yıl öncesine dayandığı ileri sürülüyor. UNESCO tarafından 15.04.2011 tarihinde Dünya Mirasları'na aday gösterilen Göbeklitepe'den çıkan kalıntılar ise Şanlıurfa Müzesi'nde sergilenmeye devam ediyor. 

Lascaux Mağarası, Fransa

lascaux mağarası fransa

Lascaux Mağarası, Fransa'nın Dordogne bölgesinde, Montignac yakınlarındaki Vézère Vadisinde yer alan bir mağara olarak karşımıza çıkıyor. İçerisinde Cro-Magnon insanlarına ait duvar resimlerinin bulunduğu mağaradaki bu kalıntıların 17 bin yıl öncesine ait olduğu düşünülüyor. Keşfedildikten sonra halka kapatılan mağaranın bir kopyası yapılıyor ve burası ziyaret ediliyor.

Eriha, Filistin

eriha filistin

Filistin'de Ürdün Nehri yanında yer alan eski bir yerleşim yeri olan Eriha, 11 bin yıllık tarihiyle dünyanın sayılı yerleşim alanlarından biri olarak biliniyor. Turizm açısından gün geçtikçe canlanan bölgede bir teleferik yardımıyla İsa'nın şeytanla mücadele edip peygamberliğini ilan ettiği söylenen yere de turlar düzenleniyor. 

İLGİLİ YAZILAR