​OHAL Sebebi İle Uygulanmaya Başlayan Yurt Dışı Çıkış Prosedürleri

Normal pasaporta sahip vatandaşlara pasaport kontrolü sırasında ne işle meşgul oldukları sorulmakta ve bunu kanıtlayacak bir belge istenmektedir. Yanlarında mutlaka iş yer kimliği veya iş yerinden alınmış bir yazı olması beklenmektedir. İşverenler sahip oldukları iş yeri belgelerini yanlarında taşırlarsa çok faydalı olacaktır.

Yurt dışına çıkmak isteyen öğrencilerden öğrenci belgesi talep edilecektir. 

Herhangi bir yerde çalışmıyorsanız sigortasından faydalandığınız bireyin sigorta belgelerini yanınızda taşımanız istenmektedir. 

Emekli ya da Bağkur’a bağlı isteniz SGK belgelerinizi mutlaka yanınızda bulundurmanız gerekmektedir. 

Eğer kamuda görev yapıyorsanız yanınızda mutlaka çalıştığınız kurumdan aldığınız bir yazı ya da ‘Yurt dışında çıkmasında bir mani yoktur.’ ibaresinin yazılı olduğu bir belge gerekmektedir. 

pasaport

Yeşil pasaporta sahip ve kamuda aktif hizmet yapan kişiler önce vize ihlal bölümüne başvurmak durumundadırlar. Burada GBT kontrollerini tamamladıktan sonra seyehat edecek kişilerden bilet, pasaport ve çalıştığı kurumdan alınmış yurt dışına çıkmasında mani yoktur yazısı istenmekte ve kontrol edilmektedir. İş yeri yazısında bu ibareye yer verilmemiş kişilerin kesinlikle yurt dışına çıkışına izin verilmeyecektir. 

Yeşil pasaport sahibi ancak emekli kişiler ise vize ihlal bölümüne danıştıktan ve bilet kontrolü sağlandıktan sonra son olarak GBT kontrolü yapılır ve eğer bir sorun görünmüyorsa uçağa alınırlar. 

Eğer Gürcistan ya da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne gidecekseniz ve yukarıda belirtilen evrakları hali hazırda bulundurabiliyorsanız kimlik ile çıkış yapmanıza izin verilmektedir. 

Tüm bu prosedürler göz önüne alındığında uzun zaman alacağından havalimanına 4 saat önceden gitmeniz en doğrusu olacaktır. 

İLGİLİ YAZILAR