İlk Defa Uçak Yolculuğu Yapacaklar İçin Önemli Bilgiler

İlk kez uçak yolculuğu yapacaklar genellikle garip bir tedirginlik yaşarlar. Otobüs ve otomobil yolculuğundan tek farkının, yolculuk süresini kısaltması olan uçak yolculuğuna ilk kez çıkacakların mutlaka öğrenmesi gereken bilgileri sıralıyoruz. Keyifli yolculuklar!

uçak

Uçak Bileti Nasıl Satın Alınır?

Özel havayolu şirketlerinin kıyasıya rekabeti sayesinde uygun fiyatlı biletler bulmak mümkün. Yolculuk tarihiniz ne kadar erken belli olursa, ucuz bilet bulma şansınız da o kadar yüksek olur. Uçak biletinizi internet üzerinden, fırsat bu fırsat app bölümünden satın alabilirsiniz. Cep telefonunuza gelecek mesaj ve nüfus cüzdanınız ile havaalanındaki ilgili havayolu ofisine giderek check-in yaptırmanız gerekecektir. Hangi havaalanından uçuş yapacaksanız o havaalanının konumunu önceden iyice ögrenmelisiniz. Bulunduğunuz yerden oraya olan mesafeye göre, doğru saatte havaalanında olmak için güzargah planınızı da önceden yapmayı ihmal etmeyin. Tabi bunu yaparken trafiği mutlaka göz önünde bulundurun.

Uçuş İçin Bagaj Hazırlığı Nasıl Yapılır?

Uçak yolculuğunuzda iki tür bagaj hakkınız var. Birincisi 15-20 kg’ı geçmemesi gereken, check-in sırasında uçağın bagaj bölümünde taşınması için teslim edeceğiniz, diğeri ise sırt çantası ya da el çantası gibi 55x40x23 cm ebatlarında ve 8 kg ağırlığında olan, uçağın içinde, koltuklar üzerinde bulunan dolaplara sığabilecek büyüklükteki kabin bagajlarıdır. Uçağa vereceğiniz bagajınızın kilosu alt sınırı geçerse ücretlendirilir. Ayrıca kabin bagajlarınızda taşıyacaklarınıza dair pek çok kural mevcut:
  • Sıvılar her biri en fazla 100 ml olan kaplarda taşınmalıdır.
  • Bu kaplar, büyüklüğü 1 litreyi geçmeyen 20x20 cm boyutlarındaki şeffaf ve kilitli poşetlerin içerisinde, ayrı olarak taşınmalıdır.
  • Her yolcu sadece 1 adet poşet taşıyabilir.
  • Son güvenlik kontrol noktasında sıvılarınızın içinde olduğu kilitli poşeti çantanızdan çıkarmanız ve x-ray cihazından geçirmeniz istenecektir.

valiz

Uçakta Yasak Olan Sıvı Maddeler

Su, şurup, içecekler dahil her türlü sıvı, kremler, losyonlar, yağlar (kozmetik yağlar dahil), kolonya, parfümler, maskara dahil her türlü makyaj malzemesi (katı halde olan rujlar hariç),
Traş köpükleri, deodorantlar, diş macunu dahil her türlü macun kıvamındaki maddeler,
reçel, bal, yoğurt, pekmez ve salça gibi tam katı halinde olmayan yiyecekler ve jeller,
Kontak lens sıvıları, şampuanlar, sprey, aerosoller ve yukarıda sayılan maddelere benzeyen diğer maddeler.

Uçakta İzin Verilen Sıvı Maddeler

İlaçlar (İlaçlar orijinal ambalajında bulunmalı. Üzerinde ilgili ilaçlarla yolcunun adı/soyadı yazılı olan bir reçetenin veya “bu ilaçların kullanılması gerektiğini” belirten bir sağlık raporunun da ibraz edilmesi gerekmektedir) ve Bebek mamaları (Bebeğin de aynı uçakta seyahat ediyor olması ve bebek maması miktarının yalnızca yolculuk süresince ihtiyaç duyulabilecek kadar olması gerekmektedir) kabin bagajında taşınabilir.

Bunlar dışında daha pek çok bilgiyi havayolu şirketinin internet sitesinden öğrenebilirsiniz. 

xray

Check-in Nasıl Yapılır?

Biletinizi internetten ya da acenteden aldıysanız, uçuş saatinden en az 1,5 saat öncesinde havalimanında olmanız gerekir. Check-in işlemleri uçuşa yarım saat kala kapansada yoğunluk vs. olma ihtimaline karşı siz yine de tedbirli davranmayı ihmal etmeyin. Hangi havayolu şirketini kullanıyorsanız, ilgili şirketin ofisine gidip kimlik doğrulama yapmalı, uçaktaki koltuğunuzu belirlemeli ve uçuş kartınızı almalısınız. Tek koridorlu uçaklarda arkaya gidildikçe koltuk mesafesi daralır. İlk uçuşunuz olacağı için, özellikle de tedirginlik yaşıyorsanız, biraz daha ferah hissedebilmek için ön sıralardan koltuk seçmeye özen gösterin. Check-in işlemleri kapandıktan sonra, uçak kalkmamış olsa bile uçağa alınmama ihtimaliniz yüksek. Ayrıca böyle durumlarda para iadesi de yapılmıyor. 

Check-in Sonrası Yapılacak Şeyler

Check-in sırasında büyük bagajınızdan kurtulup, sonrasında elinizde hangi kapıdan uçağa bineceğinizin ve uçakta hangi numaralı koltukta oturacağınızın yazdığı biletinizi ve nüfus cüzdanınızı hazır bulundurun. Bilette yazan kapı numarasına ilerleyebilmeniz için, güvenlik kontrol noktasında elinizdeki çantanızı ve varsa kabin bagajınızı x-ray cihazından geçirip, uçuş kartınızı yetkiliye göstermeniz gerekiyor.

havaalanı

Uçağa Binmeden Yapılacak Şeyler

Son kontrol noktasından geçtikten sonra, uçuş kartınızdaki kapı numarasını bularak size ayrılan bekleme alanında kapının açılmasını bekleyebilirsiniz. Çoğu kez kapıdan direk uçağa geçiş yapılırken, bazı durumlarda uçağa otobüsle götürülebilirsiniz. Kapıdaki görevliler uygun zamanda sizi doğru noktalara yönlendireceklerdir. Uçağa girmeden son olarak görevliye uçuş kartınızı ve kimliğinizi kontrol ettireceğinizden, bunları elinizde hazır bulundurmanızda fayda var.

Uçuş Esnasında Yapılacak Şeyler

Uçağa girdikten sonra, yolculuğunuzu gerçekleştireceğiniz koltuğunuzu bulup, en yakınındaki üst dolaplardan birine el bagajınızı yerleştirin. Koltuğunuza kurulup, görevlilerin yönlendirdiği şekilde kemerinizi belinize göre ayarlayarak takın. Daha önce uçak yolculuğu yapmadığınız için mide bulantısı yaşayıp yaşamayacağınızı bilemeyeceksinizdir. Siz yine de tedbirinizi alın. Uçağa aç karna ya da çok tok binmemeye özen gösterin. Bir eczaneden bu konuda yardım alabilir, durumunuza göre kabin ekibiyle konuşabilirsiniz. Uçağın kalkış saati, hava durumu, yolculuk süresi ve varış saati sizlere anons edilecektir. Sonrasında arkanıza yaslanın ve yolculuğun keyfini çıkarın. 

kemer

Uçuş Sonrasında Yapılacak Şeyler

Uçak yere indikten sonra, tamamen durana kadar kemerlerinizi çözmeden, koltuğunuzda bekleyiniz. Kapılar açıldıktan sonra, diğer yolcuları takip ederek bagajınızı alacağınız salona doğru ilerleyebilirsiniz. Bilgilendirme ekranlarından yayınlanan uçağınıza ait bilgilere göre bagajınızı alabilirsiniz. 

Uçak Korkusu Olanlara Tavsiyeler

Uçuş korkusu yaşayanlar, yolculuk öncesinde pilotla ve diğer görevlilerle bu durumu paylaşabilir. Güvenilir ağızlardan alacağınız bilgiler rahatlamanızı sağlayacaktır. Özellikle türbülanslar uçuş korkusu olanların kabusudur. Şunu belirtmeliyiz ki uçaklar hava boşlukları yüzünden düşmez. Ayrıca havayolu kazaları karayoluna oranla oldukça düşük. Kalkış esnasında diğer rahat yolcuları ve sonrasında uçak görevlilerini izlemek de rahatlamanıza yardımcı olacaktır.

uçak yolculuğu

Olumsuz şeyler düşünüp, korku enerjinizi yükseltmektense bir kitap, dergi veya gazete okuyabilirsiniz. Kendinizi bu yaptığınızdan keyif almak zorunda hissetmeyin ve konsantre olmak için kendinizi zorlamayın. Yanınızda daha önce uçak seyahati yapmış bir arkadaşınız varsa oldukça şanslısınız. Onunla sohbet etmek ve destek almak herşeyi daha da kolaylaştıracaktır. 

İLGİLİ YAZILAR