İstanbul'un En İyi Kütüphaneleri

Teknolojiyle birlikte kitaplar da artık dijital ortamlarda karşımıza çıkar oldu. Peki her sayfasına ayrı bir hikaye kondurulmuş, sararan yapraklı kitapların verdiği hazzı verir mi diz üstü bilgisayarlar, tabletler... Sıcak bir kahveyle birlikte okunan bir kitap sizi bambaşka diyarlara götürebilir. Birgün gözünüzü kapattığınızda kendinizi o çok sevdiğiniz romanın ana karakteri olarak bulursunuz kendinizi. Uçsuz bucaksız hayaller kurar o hayalleri saklarsınız kelimelere, cümlelere... 

1) İBB Atatürk Kitaplığı

kütüphane
Fotoğraf: www.goethe.de

Araştırmayı, okumayı seven herkes için bir kitap cenneti sayılabilecek bu kütüphanede 500 bine yakın eser bulunuyor. Ayrıca en güzel özelliklerden biri ise 24 saat açık kütüphane olması. Bu sayede aklınıza takılan birçok şeye istediğiniz anda ulaşabilirsiniz. Eski gazeteler, kartpostallar, eski kitaplar ve el yazması olan birçok kitap bu alanın içerisinde bulunuyor. Türkiye'nin en fonksiyonel kütüphanelerinden biri olan Atatürk Kütüphanesi sizlere ödünç kitap alma fırsatı da sunuyor. Kütüphane Taksim'de bulunuyor.

Kütüphane kitaplığında bulunan bölümler;

-Ana Kitap Deposu

-Süreli Yayınlar Okuma Salonu

-Halk Kütüphanesi Okuma Salonu

-Nadir Eserler

-Kitap Sağlama Bölümü

-Kitap Hastanesi / Restorasyon

-Cilthane

-Konferans Salonu

-Sergi Salonu

-Atatürk Kütüphanesinde Bulunan Koleksiyonlar

-Nadir Eserler

-Süreli Yayınlar

-Görsel Albümler

-Eski Haritalar

-Yeni Kitaplar

2) Beyazıt Devlet Kütüphanesi

kütüphane
Fotoğraf: www.arkitera.com

Ülkemizde devlet eliyle kurulan ilk kütüphane Beyazıt Devlet Kütüphanesi'dir. Avrupa'daki milli kütüphaneleri beğenen ve benzerini kurmak isteyen 2. Abdülhamit tarafından 1884'te kuruldu. "Kütüphane-i Umumi-i Osmani" adıyla kurulan kütüphane yakın zamanda restore edildi. İçerisinde 1 milyona yakın eser bulunuyor. Kütüphanenin en önemli ve en güzel özelliklerinden biri ise görme engelliler için kurulmuş olan sesli arşiv bölümü. 

3) Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi

kütüphane
Fotoğraf: www.hurriyet.com.tr

Kütüphanenin içerisinde en çok Kanuni Sultan Süleyman'ın kütüphane eserleri bulunuyor. İçerisinde 70 bini aşkın yazma eser bulunuyor bu yüzden en kıymetli kütüphanelerden biri. UNESCO'nun Dünya Belleği Listesi'ne giren İbn-i Sina'nın el yazması olan eserleri de bu kütüphanede muhafaza ediliyor. Tarihin sayfalarının buram buram koktuğu bu kütüphane Süleymaniye'de bulunuyor. 

4) Kadın Eserleri Kütüphanesi

kütüphane
Fotoğraf: ataturkkitapligi.ibb.gov.tr

Kütüphanenin çok köklü bir geçmişi veya eskilere dayanan bir hikayesi olmamasına rağmen şu an en iyiler arasında gösteriliyor. 1987 yılında kurulan kütüphane Fatih'in Fener semtinde bulunuyor. Sadece 100 kitapla yola çıkan bu kütüphane şu an 1 milyonu aşkın esere ev sahipliği yapıyor. Kütüphane bünyesinde sadece kadın elinden çıkan kitaplar, kadın örgütlerine ait belgeler ve özel arşivler gibi eserler bulunuyor. İsterseniz küçük bir prosedürü yerine getirerek kütüphaneye kolaylıkla üye olabiliyorsunuz. Kütüphane haftaiçi 08:00 - 16:30 saatleri açık fakat cumartesi ve pazar günleri kapalı.
 

İLGİLİ YAZILAR