Karadeniz'de Mutlaka Görmeniz Gereken 5 Harika Yer

Karadeniz denilince akıllara ilk gelen şey şüphesiz ki uçsuz bucaksız yeşillik… Doğanın tüm güzelliğinin gözler önüne serildiği Karadeniz’de gezip görülecek çok yer var. Yeşilin tüm tonlarının hakim olduğu Türkiye’nin en güzel bölgelerinden biri olan bu bölgenin özellikle doğu kısmı, tarihi ve doğal miraslarıyla her yıl binlerce turisti ağırlıyor. Yaylalarıyla ünlü Rize ve Artvin, Zigana Geçiti, Sümela Manastırı, Uzungöl’üyle meşhur Trabzon, uzun sahil şeridi ve tepeleriyle bilinen Ordu, Giresun, Samsun, tarihi Kastamonu, evleriyle ünlenmiş Safranbolu… 

Gezip görmeye doyamayacağınız muhteşem bir bölge olan Karadeniz’de mutlaka görmek isteyeceğiniz 5 yeri sizler için araştırdık.

1- Ayder Yaylası - Rize

Ayder Yaylası Rize

Ayder Yaylası, bir yayla olmanın ötesinde otellerin ve kaplıcaların varlığıyla yaz kış demeden bütün mevsimlerde ziyaret edilebilen bir yer. Son zamanlarda popüleritesi oldukça artan bu yer; kalabalıktan, gürültüden ve şehir yaşamından uzaklaşmak isteyen tatilcilerin ilk adreslerinden. Eşsiz doğa manzarasının yanı sıra ziyaretçilerine trekking ve rafting yapma imkanı da sunan Ayder Yaylası, bunların haricinde her sene sürekli olarak düzenlenen festivallere de ev sahipliği yapıyor. Yeşilin her tonunu, tertemiz havasını, dört bir yandan akan deresiyle ve dağların arasından akan şelaleleriyle Ayder Yaylası'nı mutlaka görmelisiniz.

2- Sümela Manastırı - Trabzon

Sümela Manastırı

Dünyanın en eski ve en önemli tarihi manastırı olma özelliğini taşıyan Sümela Manastırı ismini üzerinde kurulmuş olduğu dağın, tarihteki ismi olan Mela'dan aldığı biliniyor. Dağın zirvesinde kurulu olan bu tarihi manastırda, tarihte çok önemli bir yere sahip olan Hristiyanların kutsal ikonası “Panagia Soumela” bulunuyor. Bu ikonanın mucizeler yarattığına inanılıyor ve bu da Sümela Manastırı’nın ziyaretçilerini artırıyor. Bu tarihi manastırda geçmişte çok büyük yangınların ve yağmaların yaşandığı biliniyor. Günümüzde dağın üzerinde kurulmuş olan bu yapıya ulaşım biraz zor. Manastıra ulaşmak için sadece belli bir noktaya kadar araçla gidilebiliyor daha sonrasında kökleri toprağın dışına kadar taşmış olan oldukça büyük ağaçlarla çevrili olan patikadan yürümeniz gerekiyor. Ulaşımı biraz uğraştırsa da bu tarihi yapıyı ziyaret etmenize değecek olduğunu düşünüyoruz.

3- Uzungöl - Trabzon

 

Trabzon’a 99 km ve Çaykara ilçesine 19 km uzaklıkta deniz seviyesinden 1090 metre yükseklikte bulunan Uzungöl, dik yamaçları ve muhteşem doğa örtüsüyle Trabzon’un Çaykara ilçesine bağlı turistik bir belde. Uzungöl’ün vadinin ortasında bulunan yamaçlardan düşen kayaların Haldızen deresinin önünü kapatmasıyla oluşmuş olduğu biliniyor. Vadi içinde akan ve suyu oldukça berrak olan dere, dar ve uzun küçük bir göle dökülüyor ve görenleri kendine hayran bırakıyor. Uzungöl heyelan sonucunda dere yatağının baraj şeklinde kapanmasıyla oluşan bir göl olduğu için çevresindeki ormanlar ülkemizdeki doğa harikalarından biri olarak görülüyor. Karadeniz’de bol bol temiz hava alabileceğiniz ve el değmemiş doğa manzarasının tadını çıkarıp lezzetli yöresel yemeklerini tadabileceğiniz bir yer olan Uzungöl’ü görülecek yerler listenize mutlaka eklemelisiniz.

4- Zilkale - Rize

 

Çamlıhemşin’de bulunan Zilkale, ilçe merkezinin 15 km güneyinde Fırtına Deresi’nin batı yamaçları üzerinde bulunuyor. Doğal bir kaya üzerine kurulmuş olan kale dış surlar, orta surlar ve iç kaleden meydana geliyor. Dış surlara patika bir yolla ulaşılıyor. Orta surun içinde “muhafız binası, şapel ve başkule” olmak üzere 3 önemli yapı bulunmakta. Duvardaki hatıl izlerine ve kiriş deliklerinden anlaşılacağı üzere kulenin 4 katlı olduğu bilinmekte. Yaklaşık olarak 14. ve 15. yüzyıllarda inşa edildiği düşünülen kalenin, Tarihi İpek Yolu üzerine kurulan bir savunma kalesi olarak yapıldığı biliniyor. Ulaşımın biraz zor olmasına rağmen Rize’de yürüyüşe çıkanların mutlaka uğraması gereken yerlerden biri olan Zilkale’yi siz de mutlaka ziyaret etmelisiniz.

5- Karagöl - Artvin


 
Artvin’in Borçka ilçesi yakınlarında olan Karagöl, bir heyelan gölü. Ziyaretçilerine dört mevsim ziyaret imkanı sunan Karagöl aynı zamanda kamp ve karavan turizmi için de oldukça ideal bir yer olarak biliniyor. Gölün çevresi ladin ve çam ağaçlarıyla dolu ormanlarla kaplı olduğundan temiz havasıyla oldukça dikkat çekiyor. Ayrıca gölün kuzeydoğusundaki Bagat mevkii ve çevresinde çim kayağı pisti niteliğine sahip alanlarıyla da Karagöl, ziyaretçilerine farklı imkanlar sunuyor. İlçe merkezine 27 kilometre mesafede olan göle ulaşmak için yolun bir bölümünü araçlarla, geri kalanını ise yürüyerek kat etmek gerekse de Karagöl, Karadeniz turunuzda görmeniz gereken önemli yerlerden.

İLGİLİ YAZILAR