Uzun Uçuşlarda Rahat Etmenizi Sağlayacak İpuçları

Uzun uçak yolculukları, birçok insanın kabusu olabiliyor. Bacak uyuşmaları, göz kurumaları, koltukla artık ayrılmaz bir bütün haline gelmeler ve daha çeşitli sebeplerle uzun uçak yolculukları, yolcuların en sık şikayet ettiği ulaşım şekli haline geliyor. Ne kadar şikayet etseniz de uzun uçak yolculuğu yapmak artık hayatınızın bir parçası haline geldiyse, size sunacağımız birkaç küçük ipucuyla, yolculuğunuzu çok daha rahat bir hale getirebilirsiniz!

Koltuk Seçimini Doğru Yapın


Koltuk seçimi, rahat bir yolculuk geçirmeniz için en dikkat etmeniz gereken şeylerden. Rahat bir koltuk seçimi denilince akıllara ilk olarak business sınıf bir bilet almak gelse de, ekonomi sınıfı koltuklarda da birkaç püf noktaya dikkat ederseniz, rahat bir yolculuk geçirebilirsiniz. Bunun için “Uçakta En İyi Koltuk Nasıl Seçilir?” yazımıza göz atabilirsiniz. Bunlardan farklı olarak eğer sık tuvalete çıkarım, uzun yolculuklarda uçağın içinde yürüyüp bacaklarımı açmak isterim diyorsanız mutlaka koridor tarafındaki koltukları tercih etmelisiniz. Eğer uçakta pek sık hareket etmeyen kısımdansanız, cam kenarını tercih edebilirsiniz. Böylece koridordan geçenlerin verdiği rahatsızlıktan etkilenmemiş olursunuz.

Rahat Giyecekler Tercih Edin


Uçak yolculuklarında, hele ki uzun uçak yolculuklarında şık olmaya gerek yok. İçinde rahat ettiğiniz giyecekleri tercih ettiğinizde, yolculuğunuzu daha rahat geçirebilirsiniz. Özellikle kabin, uçuş sırasında serin olduğundan kolayca giyip çıkarabileceğiniz hırkalar, kapşonlular tercih edebilirsiniz. Uçakta ayaklarınızı uzatma gibi bir imkan pek bulamayacağınızdan ayak şişmelerini önlemek için, rahat spor ayakkabılar hatta eğer mevsim de uygunsa terlik tercih etmenizi önerebiliriz.

Uçuş Korkunuzu En Aza İndirin


Uzun uçak yolculukları sizi tedirgin hissettiriyorsa uçağın kalkışında ve inişinde yapacağınız nefes egzersizlerini denemeniz işe yarayabilir. Bu konuyla ilgili birçok kitap da mevcut olduğundan kendinize en uygun kitabı edinip, uçuş korkunuzu en aza indirebilirsiniz. Aynı zamanda telefonunuza indireceğiniz sakinleştirici dinletiler içeren uygulamalarla, uçağa binmeden ve uçuş sırasında bunları dinleyerek rahatlayabilirsiniz.

Yeme - İçme Seçimlerine Dikkat Edin


Uzun uçak yolculuklarında en dikkat edilmesi gereken şeylerden biri de yemek ve içecek seçimi. Kahve ya da çay gibi kafeinli içecekler tuvalete gitme ihtiyacı doğurduğundan pek tercih edilmemesi gereken içeceklerden. Ama vücudunuzun susuz kalmasını da mutlaka önlemeniz gerektiğinden su ya da meyve suyu gibi içecekleri tercih edebilirsiniz. Alkol almak sizi rahatlatsa da vücuttaki suyu tükettiği ve mideyi rahatsız edebilme riski olduğu için abartmamanızı önerebiliriz.

Basınç Faktörünü Unutmayın


Uçağın iniş ve kalkışı sırasında hava basıncındaki değişikliği göz ardı etmemenizi hatırlatalım. Basıncın etkilerini azaltmak için yanınızda sakız veye şeker bulundurabilirsiniz. Uçak alçalırken basıncı eşitlemek için esneyin, yutkunun ve “Valsalva Manevrası” denilen burun deliklerini iki parmakla tıkayıp, bir mendile sümkürür gibi yapma hareketini yapın.

İyi Bir Uyku Pozisyonu Bulun


Uzun uçak yolculuklarında iyi bir uyku çekmek için size biraz yardımcı olabiliriz. Öncelikle koltuğunuzu yaklaşık 130 derecelik bir açı oluşturacak şekilde ayarlayın. Yanınızda getirdiğiniz, ya da uçakta bulunan minik battaniyenizi rulo şekline getirip dizlerinizin altına yerleştirin. Eğer sırt ağrısı çekerseniz, yan tarafa dönün ve battaniyenizi kalçanızla koltuk arasına koyun. Rahat bir pozisyon için boyun yastıklarını da tercih edebilirsiniz.  

Kabin Egzersizleri Yapın


Otururken, dolaşımı hızlandıracak bazı egzersizler yapmanız uçuşunuzu daha iyi bir hale getirebilir. İşte uçuş esnasında yapabileceğiniz bazı egzersizler:

  • Ayak daireleri: Ayağınızı kaldırın ve ayak parmaklarınızı daire şeklinde hareket ettirin. Ayak çevirme yönünüzü her defasında değiştirin.

  • Ayak kaldırma: Topuklarınızı yerde tutarak, ayak parmaklarınızı olabildiğince yukarı kaldırın. Daha sonra parmaklarınızı yerde tutarak topuklarınızı kaldırın.

  • Diz kaldırma: Dizinizi bükülü tutarak bacağınızı kaldırın ve aynı zamanda uyluk kaslarınızı gerin.

  • Kol esnetme: Ellerinizi birleştirip kollarınızı öne doğru uzatın ve gerin. Birkaç saniye bekleyip, hareketi tekrarlayın.

  • Dizleri göğüse çekme: Hafifçe önce eğilin. Ellerinizi dizinizin etrafında birleştirin ve dizlerinizi göğsünüze doğru çekin. Birkaç saniye bu şekilde tutun, daha sonra bırakın.

  • Eğilme: İki ayağınızı da yere basın ve karnınızı içinize çekin. Yavaşça öne doğru eğilin ve parmaklarınızı kaval kemiğinizden bileklerinize doğru yürütün. Biraz bu şekilde tutun ve daha sonra yavaşça doğrulun.

  • Üst beden esnetme: İki kolunuzu da başınızın üzerine kaldırarak esnetin ve sol kolunuzu yavaşça sağ omuzunuza doğru çekin. Biraz bu şekilde tutun ve sonra diğer kolunuza aynı işlemi uygulayın.

  • Boyun döndürme: Gevşeyip omuzlarınızı rahat bırakın ve başınızı sağ omuzunuza doğru eğin. Boynunuzu sağdan sola doğru yuvarlayarak birkaç kez tekrarlayın.

  • Omuz çevirme: Omuzlarınızı yukarı aşağ indirip kaldırın ve yavaşça önce birini sonra diğerini öne, aşağı ve geriye doğru yuvarlayın.

  • Omuz esnetme: Sağ elinizle sol dirseğinizi tutun ve sol kolunuzu yavaşça sağ omuzunuza doğru çekin. 15 birkaç saniye tutun ve diğer kolunuza aynısını uygulayın.

İLGİLİ YAZILAR