Büyük Markaların Doğduğu Yerler

Her markanın bir kimliği, kurucusu ve tarihi süreci vardır. Şu an dünyanın en iyileri arasında gösterilen büyük markalar ilk etapta ne durumdaydı ve kuruluş yerleri neresi gibi soruların cevabı için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

1) Apple


Kaynak: wallpaperfolder.com

Artık neredeyse herkesin evinde Apple markasına ait bir cihaz bulunuyor. Kaliforniya'da kurulan Apple şirketinin kurucularından olan Steve Jobs eskiden bir ateri şirketinde oyun tasarlıyordu. Şirket ilk etapta sadece bilgisayar odaklıydı ve bir garajda bilgisayar yapıyorlardı. İlk bilgisayarı büyük çabalar sonucunda Steve Wozniak yaptı daha sonra Apple 2 için kolları sıvayan 3 kurucu ortak birlikte 200 adet bilgisayar daha yaparak Apple 2'yi ortaya çıkardılar ve daha başarılı bir bilgisayar haline getirdiler. IBM'ye rakip olmak isteyen ekip daha sonra Apple 3'ü piyasaya sürdü fakat beklenmedik bir sorunla karşılaştılar. Bilgisayarlar çok ısınıyordu ve insanlar bu yüzden bilgisayarları iade ediyordu. Ancak bu başarısızlık şirketin yükselişine engel olmadı ve Apple 12 Aralık 1980 tarihinde halka arz edildi ve rekor bir sermayeye ulaştı. Apple Strore'un açılması ve itunes'un piyasaya sürülmesi markayı zirveye taşımaya başlamıştı. Itunes yazılımı sayesinde Ipod'lar en iyi müzik çalar haline geldi ve çok kullanılmaya başlandı daha sonra çıkarttıkları iphone adlı telefonlarla zirveye tamamiyle yerleşen şirket şu anda en iyilerin başında yer alıyor.
Ayrıca logosu olan elma da Adem ve Havva'nın yediği yasak elmadan yola çıkarak oluşturulmuş.

2) Google


Kaynak: officesnapshots.com

İlk etapta bir arama motoru olarak karşımıza çıkan Google, 19 Ağustos 2004'te halka arz edildi. Menlo Park Kaliforniya'da kurulan şirket 2005'te rekor bir rakama ulaştı 27 Eylül'deki rekor indeksten sonra kuruluş tarihini değil bu tarihi doğum günü olarak kutlamaya başladı. Dünya pazarında liderler arasında gösterilen Google binlerce şirkete reklam gibi hizmetler de veriyor. Milyonlarca kullanıcı her gün Google kullanıyor ve işlerini de bu veri tabanı üzerinden yürütüyor. Büyük bir bilişim şirketi haline gelen Google Android işletim sistemi ile mobil pazarada girdi ve Apple Store'a rakip oldu. Ofislerindeki renkli mimari ve çalışanlarına verdiği önemle de gönüllerde taht kuran Google şirketi her geçen gün başarılarını katlamaya devam ediyor.

3) Coca Cola


Kaynak: campaignjr.com

ABD'de üretilen içecek yapıldığı ilk sene günde sadece 9 bardak satıldı. John S.Pemberton'ın ortağı olan Frank Robinson iki tane c harfinin yan yana güzel olacağını düşünerek Coca Cola markasını ve logosunu oluşturdu ve firma o günden beri bu logoyu hiç değiştirmedi. Dünyanın en büyük içecek markası haline gelen Coca Cola 1894 yılında ilk kez şişelendi 1907 yılında ise şirket sporcularla iş anlaşmaları kurdu ve adından söz ettirmeye başladı. 1915'de ise Coca Cola'nın orjinal şişesi tasarlandı. Birçok ülkede satılan ve şişelenen Coca Cola birçok sosyal sorumluluk projesiyle ve mutluluk tırlarıyla insanları güldürmeyi başarıyor. Tarifi ise sır gibi saklanan Coca Cola lezzeti sayesinde birçok insan için vazgeçilmezler listesinde.

4) Starbucks


Kaynak: www.fau.edu

1981 yılında ilk Starbucks'a ilk adım atıldı bir yıl sonra Howard Schultz İtalya'ya gitti ve İtalyanların kahve tutkularında ve espressolarından çok etkilendi. İtalyan kahve kültürünü Amerika'ya uyarlamaya karar veren Howard insanların samimiyetle gelebilecekleri sohbet edebilecekleri bir yer yapmaya karar verdi ve kısa bir süreliğine şirketten ayrılıp daha sonra yatırımcılarla birlikte bu sefer Starbucks'ı satın aldı. Ve daha sonra günümüze kadar gelen Starbucks insanlar için vazgeçilmez bir adres haline geldi.



 

İLGİLİ YAZILAR