Kış İçin 5 Şehir 5 Öneri

Keskin kış soğuklarını hissetmeye başladığımız şu günlerde Anadolu’nun zengin tırmanış rotalarına göz atmaya ne dersiniz? İşte kış aylarını ve o muhteşem karlı havaları en keyifli hale getirecek ve sevdiklerinizle birlikte keyifli bir tatil geçirmenizi sağlayacak 5 rota ve 5 öneri...

1- Isparta / Davraz

ısparta

Davraz Dağı Kış Sporları Turizim Merkezi ve İşletme ve Altyapı Hizmet Birliğince işletilen pistler Eğirdir Gölü’nün harika manzarası eşliğinde kayak yapmaya ne dersiniz? Ayrıca Davraz’ın coğrafi özellikleri kayak dışında diğer doğa sporlanın da yapılmasına imkan sağlıyor. Çığ ve kaybolma tehlikesi olmaması kayakçılar için büyük avantaj sağlıyor. Kış yürüyüşleri ve tırmanışları için dağın yüksek kesimleri Nisan ayının sonuna kadar karlı oluyor.

Öneri:

Bu güzel tatil merkezinin, geniş kayak pistlerinin ve muhteşem manzaranın keyfini çıkarırken aynı zamanda geleneksel konukseverliği üst seviyede olan, kendilerini insanları mutlu etmek üzere sürekli geliştiren Süleyman Demirel Üniversitesi Davraz Otel’de konaklamak tatilinize ayrı bir keyif katacak.

2- Erzurum / Donmuş Şelale

erzurum

Risk almayı seviyorum, adrenalin beni heyecanlandırıyor, bambaşka bir deneyim edinmek istiyorum diyorsanız Uzundere’de 1000 - 2400 metre arasında, sayısı 10’a varan donmuş şelaleler buz tırmanışı yapmanız için sizi bekliyor.

Öneri:

Seraphin Şelalesi Uzundere yolu üzerinde bulunuyor. Şelaleye yol kenarından ulaşmak ise 5 dakika sürüyor. Burası ortama ısınmak için oldukça kararında bir seçim. Mutlaka bir uzmandan destek alarak tırmanışınızı gerçekleştirdikten sonra yol kenarlarında yemek yiyebilir ve akşam konaklamak için Xanadolu Oteli tercih edebilirsiniz. Çok daha fazla risk almak istiyorum bu heyecan tam benlik diyenlerdenseniz konaklamanın ardından ertesi gün erkenden kalkıp Lucifer ve Sarıgelin Şelalerinin yolunu tutabilirsiniz. Zira kendileri Türkiye’nin şimdiye kadar tespit edilmiş en uzun en büyük donmuş şelaleleri.

3- Aladağlar / Niğde

aladağlar

Dağcılık ve kış turizimi açısından önemli bir merkez olan Niğde’de bulunan Toros Aladağlar ve Bolkar dağları, dağcılık ve kış sporları açısından büyük önem taşımaktadır. Bununla birlikte Aladağlar, bitki örtüsü ve hayvan çeşitleri bakımından oldukça zengin olduğu için 1995 yılında Milli Park ilan adilmiştir. Tam bir kış cenneti olan Aladağlar’ın en yüksek zirvesi ise 3767 metreyle Kızılkaya.

Öneri:

Yedigöller Vadisinden Direktaş Tepesi’ne Tırmanış

Direktaş Tepesi, kamp yerinin güneydoğusunda yükselir. Doruk tırmanışı için  kamp yerinden yürüyüşe başlanır ve yaklaşık yarım saatlik bir yürüyüşten sonra kulvarın önüne gelinir. Buradan tırmanışa başlanır ve 3-4 saat içinde zirveye çıkılır.
 

4- Bitlis / Süphan Dağı

bitlis

Doğu Anadolu’da Van Gölü’nün kuzeyinde bulunan, aynı zamanda sönmüş bir volkan olan Süphan Dağına masmavi Van Göl’ü manzarası eşliğinde tırmanabilirsiniz. Süphan Dağı'na genellikle doğu yönünden tırmanış yapılıyor ve tırmanış sırasında Van Gölü her an birbirinden güzel görüntülerle sizi adeta büyülüyor.

Öneri:

Doruk tırmanışının başladığı Aydınlar Köyü’ne 6-7 km uzaklıkta olan Şekerpınarı Yaylası'nda kamp kurabilirsiniz.

5- Antalya / Kızlar Sivrisi

antalya

3086 mt. yüksekliği ile diğerlerine göre nispeten daha kısa olan Kızlar Sivrisi’ne kolaylıkla tırmanabilirsiniz. Böylece hem kondisyonunuzu ölçmüş hem de ilk deneyimleriniz ise kendinizi fazla yormamış olursunuz. Kızlar Sivrisi’ne Antalya Otogar’ından kalkan Elmalı minibüsleri ile ulaşmanız mümkün.

Öneri:

Kızlar Sivrisi’ne giden en güzel yol Finike-Elmalı arasında bulunan Avlan Gölü’ne Finike ya da Elmalı minibüsleriyle ulaşabilirsiniz. Elmalı Sedir Araştırma Ormanı’na giriş yaparak Sedir Orman’ı içerisinde sürekli yükseldiğiniz eşsiz güzellikte olan yolda güzel bir yürüyüş yapabilirsiniz. Tabi kondisyonunuza güveniyorsanız.

İLGİLİ YAZILAR